Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

måndag 6 juni 2016

Venedig var toppen!

Venedig var inte alls så hemskt och trist och stinkande som jag fått berättat för mig. En person sa: Varför det? när jag sa att jag ville åka dit. Så jag hade både förväntningar och onda aningar, men ett riktigt sug att få se med egna ögon. Och uppleva.
Vinkaggar i väntan på leverans.
Jag blev inte besviken. Trängseln var inte jobbig. Vaporetto-båtarna var folkfyllda men inte obehagliga, spännande i de våldsamma vågorna och krängande ”perrongerna”. De sevärdheter vi besökte var heller inte überdyra eller svåra att ta sig in till. Vi slapp köa in på toaletterna, det fanns papper och tvål (det är vi inte bortskämda med).
Men det kanske berodde på att vi valde rätt tidpunkt, i slutet av maj. Turistsäsongen har inte riktigt kommit igång, det märkte vi på att marinan var knappt halvfull, och restaurangernas servitörer ville gärna språka lite extra med oss. I en ganska tjusig restaurang (det regnade) vid kanalen nära ”ghettot” kunde vår servitör, som var från Bangladesh, knappt slita sig och föreslog att vi skulle få vårt vita vin gratis! Men vi betalade faktiskt pliktskyldigast. Så det så.
Bild från vaporetto, en annan båt som lagt till i Venedig... Incredibile.
Så vi hade gott om tid och ork att spatsera runt och begapa allt vackert, med andra ord. För det är en helt fantastisk stad. Hur mycket måste inte handelsmännen ha tjänat för att ha haft råd att styra ut stan så här? Och på ekpålar!? Venedig var ju ett helt land, med massor av makt en gång. Till och med på Kreta finns ju gott om influenser att se den dag som idag är. Och i Istanbul. Överallt. Hela Kroatien. Grekland.
Det häftiga med stan är ju att det inte finns några bilar. Alla går eller kör nåt flytetyg. Överallt smala gator, krokigt, man har ingen aning om vilket håll man går mot, små broar, hörn, en ny bro, en större bro, ett torg, nymålade, förgyllda fasader, förfallna fasader, renovering med en parkerad arbetsbåt nedanför ett fönster där gammal puts och sten hissas ned i en hink. Ny puts och sand ligger i högar i en annan båt bredvid. Stora transportbåtar med jättekaggar med vin, en båt full av inplastade resväskor i olika färger, på väg till flygplatsen, en annan med paket, Fed-ex. Express.
Och så alla människor från världens alla hörn. 
En av de smalare gatorna...

Jag blev verkligen betagen. Vill verkligen rekommendera. Men det är dyrt, att bo, att äta, att ta sig runt. Vaporettobiljetten kostade 30 euro för 48 timmar.

Men mest promenerar man, och det gör man rätt i!
Vart man sig vände så fanns det spännande saker att titta på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar