Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

torsdag 16 juni 2016

Klarade sig riggen?

Sitter med en capucchino och försöker coola ner. Vi åkte i förrgår till lilla fina Povlja för att det skulle bli dåligt väder idag, och här ska det vara branog skyddat.
I morse låg vi fint och tryggt, tills den dök upp en stor gulet, en passagerarbåt som ser ut som en stor skuta, med långt bogspröt och gjord i trä, rätt fina är dom.
Den ville in till kajen där vi låg med nosen mot vinden. Den ville in framför oss, så vi fick lov att flytta bakåt, bakåt längs kajen. Efter lite protester flyttade vi. Det blåste ganska ordentligt, så vi fick vara försiktiga när vi bytte plats för linorna.
Plötsligt kom guleten, och in med sitt jättelånga och väldigt höga bogspröt framför vårt. Men -- det blåste på så att de inte kom in till kajen, en gubbe stod där med en slak lina, medan båten drev åt andra hållet, och båtens bogspröt närmade sig vår för!!
Alla skrek, och de missade NÄSTAN vår furlex, alltså förstaget som genuan är upprullad på, men längst ut på det jättehöga bogsprötet satt ett beslag som liksom nöp runt furlexrullen och genuan så Catten girade ut en sväng, och så sproing! tillbaka så bogsprötet kom loss.
Gissa om vi nästan fick blodstörtning, hjärtstopp och psykbryt. Allt på en gång. Vi vet inte än om furlexen är skadad, men det är ett hål på seglets solskydd, det ser vi. Så jävla typiskt!
Besättningsmedlemmar kom och ursäktade sig ordentligt efteråt, men det var så dags då... Vi har fått namn, nummer och allt på företaget med guleten.
Skit! När man nu anstränger sig för att ta det säkra för det osäkra så kommer det såna där och terroriserar!? Inte nog med att man blir skräckslagen och utmattad av det, det kan också bli en massa extrakostnader med reparationer och pengar hit och dit.
Nu ligger vi och guppar och far omkring i kastbyarna, men i alla fall på ett bra ställe. Imorgon bitti bör det värsta vara över. Hoppas vi.
Ikväll ska vi bjussa ett trevligt par från Örnsköldsvik på mat. De har upplåtit sin tvättmaskin till oss, eftersom vi hade massor av smutsig tvätt i båten. Nu har vi massor av halvtorr tvätt hängandes i linor kors och tvärs i båten. Men glada och tacksamma är vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar