Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

tisdag 7 juni 2016

Spännande grannar...

En av de oberäkneliga faktorerna (tjusningen?) med båtlivet på sommaren är vem som blir din granne. Oftast är det inga problem, men härom dagen påmindes vi om vad vi gett oss in i: Chartereldorado.
Tusentals båtar ligger i marinorna nu, städas och utrustas för ett knippe semestersugna seglare, mer eller mindre rutinerade.
Ibland är det mer semester än segel, kan man säga.
I Muline dök det upp en 44 fots chartersegelbåt som först försökte åka upp på stranden vid restaurangen. De bara siktade och körde. Antagligen fick de grundkänning, för de backade ut därifrån, och lyckades faktiskt inte köra in i segelbåten som låg vid en boj strax bredvid. 
I stället skulle de lägga sig vid bryggan, i lovart, och styrde dit i god fart, och kom ganska parallellt, men slog inte back eller nåt, utan KRAS, stannade när skrovet skrapade in i betongbryggan och ankaret i fören precis inte slog in i båten som låg framför. Ren tur.
Mannen i fören gjorde fast, men höll på att ramla överbord. Han var full. Mannen vid ratten och gasreglaget stirrade uttryckslöst (bakom blå spegelsolisar) på ”marineron” som ropade ”stopp” och ”backa” på alla språk han kunde tänka sig och gjorde - ingenting. 
Båten stannade ju. Till slut.
Besättningen var aspackad.
”Hur länge stannar ni?” frågade marineron, eftersom det brukar bli fullt med båtar även på lovartsidan av bryggan mest varje kväll, men då ligger båtarna med mooringlinor rakt ut från bryggan, inte långsida.
”En timme,” svarade den lealöse skepparen på engelska.
Jojo, en stund senare hade alla fem tagit sig in till restaurangen och hinkade öl och beställde in mat. På nåt vis lyckades de i alla fall inte trilla i sjön under kvällen, för på morgonen satt de vid samma bord bland ölflaskor och planerade dagens seglats.

Det var bara att hoppas att de siktade på en annan hamn än oss…

2 kommentarer:

  1. Den absolut största faran är dessa charter"seglare". Precis som du säger ständigt berusade, oftast med en båt som är flera gånger större än de har hemma. Vilket gör att de hanterar en 50 fotar på samma sätt som en 30-35 fotare. Funkar inte riktigt bra. Vet inte hur många charter"seglare" vi fått lära att ankra i ankarvikar med ren sandbotten. Det stora antalet charterbåtar är nog dessutom det som gör seglingen i Kroatien lite dyr. Är man 8 kompisar(plånböcker) på en båt och delar på hamnavgiften så blir det inte lika dyrt som för oss som bara har en plånbok ombord.

    SvaraRadera
  2. Så rätt, så rätt... Vi har faktiskt hittat en hel del stadskajer och småbryggor som har helt okej priser. Jämförelsevis. Och är trevliga! Inga tokmarinor med en kilometer till toan.

    SvaraRadera