Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

lördag 18 juni 2016

Müsiga vikar

Jag ger upp! Kroatien är helt okej! Väldigt mycket folk, väldigt mycket vikar, väldigt mycket bryggor, väldigt mycket affärer, restauranger, bojar, hamnkaptener.
Men -- huvudgrejen är att det är väldigt fint och trevligt och lätt att segla här. Allt finns! Om inte precis där du ankrar, så om hörnet, i nästa vik eller by. Och det är rent och fint och många pratar, om inte engelska, så tyska.
Ett väldigt bra ställe att semestra på, kort sagt.
Vi har också kunnat undvika de allra dyraste ställena genom att lägga till vid småbryggor och stadskajer där det brukar finnas det mesta, för en rimlig penning.
Igår kväll låg vi i Povlja på Brac efter dåligt väder, vid stadskajen, när det blåste upp litegrann rakt på oss från bergen på fastlandet. Jag blev lite skärrad och föreställde mig en natt gnussande och hoppande upp och ned mot stenkajen, så våra jättetrevliga nya kompisar Anders och Cina från Örnsköldsvik fick hoppa av båten lite plötsligt efter ett glas kylt vitt, SORRY!, och vi kastade loss mot ett mer skyddat hörn av infarten mot Povlja där det bland annat skulle finnas två restaurangbryggor, ankarmöjlighet och bojar. Och lä från vinden.
Två distans var det, men det var närapå en timme till solens nedgång så det var rätt lugnt. Vi fick plats på en liten flytbrygga så fort en fiskebåt levererat, och vi fick oss ännu ett skrovmål. Restaurangen hette Rojens, tydligen namnet på viken, och det var så klart jättegott (kalv- och fläskkotlett med pommes och grillade grönsaker, gemüse) och omgivningarna var blick stilla och gröna. Det var riktigt bra att det blåste upp lite på stadskajen, annars hade vi kanske missat den här fina upplevelsen.
Idag pustar vi ut efter 44 Nm (visserligen helt lugnt) på vattnet i Lumbarda (Korcula), en av få rimligt prissatta marinor. På vägen förbi Korcula stad var det rena eldoradot av windsurfare och kite-surfare. Dessutom några mega-yachter och färjor som inte verkade bry sig om "mygg" som kite-surfare. Det var lite snärjigt där ett tag, folk som låg i vattnet och inte kom upp på sina kite-brädor, långa linor kors och tvärs i farleden. Men det verkade kul. Här hyr dom ut lite kuliga grejor vid stranden. Kanske ska man prova på lite windsurfing igen? Det var väl bara 30 år sedan sist...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar