Ankar.

Ankar.
En tjusig bild från Östersjön, närmare bestämt Skärså där vi "firade" midsommar i år.

Lästips

Nautiska böcker, för res- och båtintresserade

Gastens hemliga handbok  Jonas Ekblad/Börje Wallin
Bilda förlag.
Mycket grundläggande om sjömanskap, termer, hur båtar fungerar och säkerhet. Superbra för de flesta som inte är proffs.


Båtmanövrering Jonas Ekblad
Bilda förlag.
Praktiskt och grafiskt om hur man får båten dit man vill. "Tilläggningar" i verkliga hamnar med olika vindar mm. Kul. Handbok.


Ta rodret, kvinna Linda Lindenau
Nautiska förlaget.
Bra för alla att läsa, hur det är att segla ensam eller med barn och ta sig fram i olika länder. Linda har segelkurser för kvinnor, så det är inte bara "snack".


Relationer ombord Marie Blomqvist
Wahlström & Widstrand.
En serie intervjuer med människor som delat båt med olika erfarenheter. Man kan inte vara nog  petig när man väljer ressällskap... Hisnande historier, och smärtsamt lärorikt.

Från Vredens kap till Jordens ände Björn Larsson
Norstedts.
Läsvärt och inspirerande om att segla och förflytta sig på sjön eller ligga stilla. En riktig läsupplevelse. Rekommenderar också alla andra böcker av Björn Larsson. Han har precis kommit med en som heter Döda poeter skriver inte kriminalromaner, så han har ett rätt brett register.


ABC för långfärdsseglare Bill och Laurel Cooper
Rabén Prisma.
Rätt jobbig och lätt föråldrad bok om att leva till sjöss. Massor av tips och goda råd om allt från att ha vapen med ombord till vilken typ av konserver som är billiga att köpa var. Översättarens tips, vilka dök upp på många ställen, kändes ofta alltför få och mycket mer pålitliga.

Allmänt, sånt jag läst på sistone, både bra och dåligt.

Belsassars dotter Barbara nadel
Midas
Spännande och roligt i oväntad miljö, Istanbul, speciellt kul eftersom vi siktar på att tillbringa ett flertal månader där på väg mot Medelhavet. Rekommenderas! Kriminalkomissarien och åttabarnspappan Ikmen röker och dricker ständigt men verkar hinna med att lösa fallen också...

Naiv. Super. Erlend Loe
Alfabeta
Ganska roligt upplägg, men alltför pubertal och ointressant för en tant i 51-årsåldern. Perfekt för folk i tonåren eller mellan 20-25, skulle jag tro. Trevligt skriven. Bra språk.

En dag ska jag berätta om mamma Karin Thunberg
Brombergs
Den här var jag jättesugen att läsa, men den blev lite seg, mycket om författarinnans situation och känslor nu för tiden, inte riktigt fokus på mamman, trots allt, vilket jag hade förväntat mig... Men väldigt intressant om hur det är att växa upp med någon som inte är närvarande och svårbegriplig och rädslan att själv präglas av situationen senare i livet.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann Jonas Jonasson
Piratförlaget
Outhärdlig sörja av världshistoria och puttrig svensk folkhemsbakgrund. Begriper inte alla lovord boken får. Jag hade svårt att uthärda den konstruerade och babbliga intrigen. Ungefär 500 stående epitet för mycket... Varning!