Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

onsdag 2 oktober 2019

Louvain la Neuve - Bussy-le-Chateau

Kalkyl, Karl Kalkyl, förebild och figuren.
Vilken dag! En dröm i uppfyllelse och så in i Frankrike. Och så regnet, då...
Tja, det var lite mixade känslor. Mysigt på hotellet som var häftigt, som ett litet slott i skogen, och jättemodernt, vi fick testa en sån där kaffeapparat på rummet med "capsules". Det blev gott.
Men regn, och parkera och begripa hur det fungerade med avgifter, och så hitta till museet, och få hörlurar, och flera stora grupper med skolelever som INTE hade hörlurar, utan en guide som mässade, så vi fick fly flera rum dit det var tyst och det fungerade med hörlurar. Lite trist.
Häftigt museum inuti.
Museet var också mest upplagt med skisser och originalteckningar och sidor ur seriehäftena och mycket om vad som inspirerat Hergé till de olika figurerna. Det blev lite torrt med alla montrar med bilder och info. Men några delar var film från ateljén (han hade många assistenter) och montrar med stora grejor "från museet på Moulinsart", ungefär. Det var kul. Och museet i sig var en upplevelse, häftig arkitektur med färger och Milou som visade vägen till restaurangen, där vi åt en förstklassig lunch.
Ett gäng 70-plussare verkade sammanstråla där på sin lunch. Sämre hak kan man tänka sig!
Shopen gick inte av för hackor heller, kan jag berätta. Rena drömmen. Man kan beställa på nätet också.

Otäcka spindeln och svampen i "Den mystiska stjärnan".
Vi upptäckte att vår gps inte alls fungerar i Frankrike, trots tricks, så vi köpte en papperskarta i en jättestor bokhandel bland alla studenter. Hela centrum i stan var proppfull med ungdomar, tydligen en studentstad också, för skolor och universitet fanns här och där.
Vi trasslade oss söderut, och kom in i Frankrike, men där sa gps:en plötsligt bara "sväng" när vi kom till en rondell, och inga orter eller nåt fanns... Frankrike fanns över huvud taget inte, när vi försökte fylla i adressen och landet och tryckte på F dök bara Finland upp. Okul.
Körde i alla fall längs 80-vägar korsande ändlösa majsfält och potatisfält och lantliga idyller, småorter  med hus i ljusare brun färg, lerafärgat.
Från "En resa till månen" eller vad den hette.
En vägg i entrén på museet.
Undervattningsbåt, som jag såg på Sjöhistoriska museet
när de hade Tintin på sjön-utställning.
Andy Warhol var en stor Hergé-fan. Här en äkta Warhol.
Dalai Lama är också en fan.
Fina skyltar på musée Hergé.
Skiss med Rastapopoulus.
Stannade till i pyttelilla Bussy-le-Chateau i Champagne, ganska nära Reims, en lantgård med nyfikna barn som skrek: Pratar du engelska? på franska. Tillbringade kvällen i soffan framför tv:n och friidrott med Duplantis som var duktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar