Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

tisdag 30 augusti 2016

Vidare, vidare!

Nu har vi kommit till Peloponessos, alltså närapå fastlandet, den stora "halvö" som är Greklands södra del, söder om Korintkanalen. 
Först kollade vi in Katakolo, en liten ort där luxuösa 300-metersfartyg med semesterfirare i vita byxor med pressveck stiger av för att åka taxi, tåg eller buss till Olympia, där Zeus och gudarna höll till och där de första, antika olympiska spelen hölls ungefärligen mellan 776 f Kr och 393 e Kr. Vi tänker "göra" Olympia i vinter, så vi höll oss kvar i den ganska så skyddade hamnen och gick mest och tittade på turistshoparna.
Den godaste pizzan hittills i Grekland fanns på stället "El Greco", den enda vettigt prissatta restaurangen, i alla fall som vi kunde hitta, i Katakolo. Knaprig och tunn botten. Mums! 
Vi hade en hel del trevliga grannar under dagarna, och så faktiskt kom det en svensk båt in, med ett par från Uppsala som besättning!
De hade precis köpt skutan och varit ute i en månad ungefär! Spännande! De var inte helt nöjda med köpet, bland annat så fungerade inte autopiloten, som är ganska så bra att ha när man ska korsa stora ytor med bara vatten. Trevliga var de i alla fall, och det var kul att prata lite svenska med någon annan än sin egen besättning.
Vi fortsatte söderut efter ett tag och Lewanna, som båten heter, kom efter. Nu ligger vi i Kiparissia, en liten ort med en bra hamn där vi kan ligga långsida utan att skämmas för att vi tar upp för mycket plats. Det gör också att vi kan göra lite utflykter och röra oss lite längre bort från båten. Sandstränderna här är väldigt långa och mycket trevligare än i Katakolo, det finns några enstaka restauranger vid hamnen, några caféer, och uppe i stan finns massor av affärer och folk.
Första kvällen gick vi till torget för att äta, men lyckades pricka in ett gästspel av ett internationellt dans- och musiksällskap, tror jag. När vi gick var ljudvolymen närmast öronbedövande. Men maten var god och ungefär hälften så dyr som uppe i Joniska havet.
Idag har Lewanna seglat vidare, vi ligger och drar oss eftersom det är en hel månad kvar till vi ska starta vår vintersejour i Kalamata och det är bara drygt 60 sjömil dit, vilket man klämmer på en lång dag. Men det finns några intressanta ställen på vägen.
Idag kollade vi på om det fanns några bussförbindelser till Kalamata, bara för att titta in på hamnkontoret och påminna om att vi vill ha plats på den bra-iga bryggan i vinter, och det fanns bussar, men de var överraskande dyra, nära åtta euro enkel resa. Vi letade på en "biluthyrning" i den stekande solen (det är drygt 30 grader här fortfarande) och hittade en skjul där de kunde tänka sig att låna ut sin bil en dag för 50 euro. Vi pressade ner priset till 40, och då skulle uthyraren komma ner till marinan med den. Bra. 
Vi försökte oss på en genväg tillbaka till marinan, och det blev en intressant promenad mellan get- och hundbemängda skogsbilvägar. Men vi hittade hem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar