Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

lördag 16 juli 2011

Bornholm, dag förtiälva

Idag kändes det som att alla vår "kompisar" här drog. Vi fegade ur och stannade. Men riktigt så var det väl inte. Det blåste som fan i natt och vi måste åka tidigt, tidigt på morgonen för att hinna fram till Polen på kvällen. De andra skulle väl inte lika långt, och inte i samma riktning.
Vi har i stället cyklat och åkt bil och handlat och ätit. Igår drog vi genom lövskogarna till Hasle, inte en meter på den officiella "cykelvägen" upptäckte vi när vi åkte tillbaka från de rökta sillarnas och kaffeslurkarnas Hasle. Regnet var horisontellt en period när vi myste i den varma goda kafélokalen vid hamnen. Milou kurade ihop sig i sin korg. Vi hade medvind till Hasle, fast vi fick ju släpa och bära cyklarna ibland när vi var riktigt ute i gränstrakterna, råkade på sanddyner och små sjöar och vilda klippor i havskanten.  Milou fick rusa med oss ibland, tills jag bestämde att hon var trött. Då blev det korgen igen. Konstigt nog kändes det som medvind hem också, fast vi åkte åt motsatt håll... Men på den officiella, skyltkantade vägen.
Ja, det var en stärkande tripp. Cyklarna blev avsköljda på bryggan när vi kom hem. Förberedde eventuell tidig avsegling, men det dånade av vind hela natten, så våra tuffa grannar väntade till och med ända till nio innan de drog.
Vi beslutade oss för att pigga upp oss med en biltur, den gamla fästningen Hammershus var verkligen fin, var ju där tidigare också, på tidigt 80-tal, men kommer inte ihåg den som så imponerande. Och gammal!
De andra städerna runt kusten är fina, Gudhjem nästan över-pittoreskt. Vi satsade på en pizza-buffé till sen lunch. Massor av prydliga HD-ar smattrade runt med sina medelålders förare. Hrmpff.
Måste stanna i Nexö vid Martin Andersen Nexös hus. Har varit där förr, men hade en totalt annorlunda minnesbild av huset. Det kanske var ett annat då? Bilmuseet i Åkirkeby skulle ha betalt, i kontanter, så där kom vi inte in... Tjaskigt. Drog tillbaka till Rönne.
Konstaterar nu att det nog inte blir någon översegling imorgon heller. Vindstyrkorna beräknas vara i vårt tycke för höga. Liksom våghöjden. Men natten till måndag verkar lovande!
Har sett de fetaste hundarna någonsin igår och idag. Är det så att danskar har de fetaste hundarna? Trevligt är dock att hundarna får följa med in på krogar, fik och restauranger. Inte alla, men överallt där vi frågat och ingen skylt suttit uppe.
Bornholm är inget billigt ställe. Pelle har rynkor i pannan när vi pratar ekonomi, så det gör vi inte. Ändå hyrde vi bil idag. Hmmm.
Bredvid marinan finns en sandstrand där unga och vuxna och hundar badar hejdlöst. Precis vid vår båt (100 meter från stranden) bubblar det upp svart materia flera gånger om dagen. Vi har inte sagt nåt till de badande.

1 kommentar:

  1. En oljekälla? Schhhhh! Så kan ju er ekonomi säkras ;)
    Kul att läsa om er resa!
    (Fin korg Milou fått)
    Tina

    SvaraRadera