Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

måndag 11 juli 2011

Swim-rice-harbour

Två strandentusiaster i motljus.
Idag sitter vi som två idioter med tre datorer i soffgruppen... Vad skönt att komma ifrån allt datoriserat och krångligt...
Det började ju igår förmiddag när vi konstaterade att våra problem med AIS-systemet (som gör att man kan följa oss på live-traffic-hemsidor och att andra båtar kan se oss i sina plottrar) kanske löses bäst på hemmaplan, Sverige. Så vi stannade söndagen för att hänga på låset till företaget Garmin per telefon och skeppshandeln här i Simrishamn.
Idag, måndag, är klockan efter fem och kanske, kanske är problemen lösta, men det vet vi först om nån timme eller så. Det krävdes ETT ANTAL telefonsamtal till Garmin (ingen hjälp ännu) och några till till Erlandsons brygga (sjösportföretag i Solna) för att få ett hum. Nu håller vi på att tanka ner en uppgradering till plottern från Garmins hemsida på inrådan av en hjälpsam person på EB som visste var problemen brukar sitta.

Sedan Karlskrona tuffade vi på mot Hanö, det gick fint, förutom en del stiltje och dimma på förmiddagen. Tankade fullt i Karlskrona också, vanligt bil-dieselpris, annars brukar de lägga på några kronor litern när det är sjönära leveranser. Tack för det, preem!
Hanö var fint och gulligt, våra bekantingar från Karlskrona, Christofer och Jocke kom inglidande efter någon timme. De hade startat ett dygn före oss från Karlskrona. I Christofers fina H-båt med utombordare. Efter att vi hade hittat duschar, minishop och hamnvärd bjöd vi in C+J på ett glas.
Det blev jättetrevligt och lite sent för oss gamlingar... Det visade sig att de skulle till Christiansö och dyka! De var båda instruktörer, Jocke också danslärare. Jojo!
Innan vi visste ordet av hade de kastat loss morgonen efter. Vi mötte dimma nästan alldeles utanför hamnen, fast den syntes inte därifrån, och körde lite reducerat, på helspänn och med stortutan i beredskap. Vi tutade lite då och då, men hörde INGEN annan tuta, utom turbåten till Hanö. Vi såg fartyg på plottern, men de flesta har ju ingen AIS, så det är blint i alla fall. Plötsligt så dyker det upp en båt 100 meter bort, oftast med annan kurs, men en fick jag lov att väja för i alla fall. Alla rep och vajrar blev blöta på ena sidan och det droppade av dimman.
Men så var vi ute på andra sidan och satte segel. Det gick utmärkt, 6-7 sekundmeter och bra drag, runt fem knop gjorde vi. Strax före Simrishamn hade det blivit ordentliga vågor, så vi revade storen lite för att slippa att stå på öronen i vågdalarna.
Mycket folk i stan, trångt i hamnen, men efter lite letande hittade vi en onumrerad plats där vi inte visste om vi fick ligga. Men vi chansade. Åt jättehamburgare, god, på en krog nära hamnen, dansparty i ena änden av hamnen och nöjesfält i den andra.
Sprang på Jocke som bunkrat på sig två dunkar bensin, och gänget kom över med sin nye gast Gabriel på kvällskvisten. Kul! Tänker oss att ses på Bornholm imorgon, men så blev det ju inte, då, så här i efterhand. Men vi ses nog snart igen, de siktade på Gudhjem idag, berättade de på telefon. De verkar sakna oss, eller nåt.

2 kommentarer:

  1. Javisst saknar vi er, men framförallt saknar vi en salong man kan sitta så bekvämt i. Men vi får fira Bornholm själva, köpt mögelost och en korkskruv till vinflaskorna :)

    Hälsningar från Tejn!
    /Acheilos besättning

    SvaraRadera
  2. Kul att se er framfart och att ni verkar ha det bra! Vi önskar er en god seglats!

    Hälsningar Cilla och Johan

    SvaraRadera