Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

onsdag 27 april 2016

Roadtrip Albanien

Hotell Harmony i Sarandes trevliga lilla
"Garden". Stan och hamnen i bakgrunden.
Kor lite överallt. På vägen, i kurvor, på jordhögar. Getter också i vägen, med sina barn. Grisar, ganska mörka, svarta, lösa utefter vägen med några kultingar framför sig.
Riktiga gruvhål i gatan. Värre väglag i städer och byar än mellan orterna. Vägarbeten nästan överallt.
Högt tempo. Massor av mercedesbilar i alla åldersklasser. Långtradare på smala vägar på miljonkurvesträckor och höjdskillnader branog. Det är bara att andas djupt.
Fina Hotell Harmony i Sarande; jättefrukost och fin utsikt. Mysig ”trädgård”, säkert kalas på somrarna, nära till vattnet och perfekt till solnedgången. Jättegod middag och gott vin från 2009 för 100 kronor. Hotellrummet tog de 37 euro för. Parkering innanför grindarna och en ganska ruggig brant infart till hotellet. Själva vägen dit från Sarande centrum var avgrävd… Fick köra en lång omväg, men den vägen var också under ombyggnad, men gick att ta sig fram på. Phu.
Stannade till vid "Blue eye" på vägen, otroligt klart
vatten som kastas upp genom en bottenlös tunnel. Urvacker plats, fåglarna kvittrade.
Gjirokastre; ett otroligt hotell i urgammalt stenhus högt över stan/byn. Hotellrummet är modernt, urfint badrum och rustikt och mysigt! (Pris: 22,5 euro.)
Allt är i sten. Tak och vägar, snacka om kullersten, och BRANT överallt och smalt och krokigt som bara helskotta. Men fram kommer vi. Och hotellen hittar vi. Till slut.
Träffar ”kock” vid huvudgatan (-backen) som ser lite dåligt, vinglasen var INTE RENA, men hans bror eller nån släkting bor i Borlänge. Vad är chanserna? Den som satt där tidigare kom ursprungligen från Kosovo men bor i London och har sin frus syster i - Säffle. Fick se bild i hans mobil därifrån -- det snöade igår. Mmm.
Gjirokastre är ett världsarv, och det är inte snack om den saken. Enver Hoxha föddes här, men hans hus sprängde de i luften 1997, det var väl nån som inte uppskattade det han gjort för landet. Han var ju till slut galen diktator med förföljelsemani. Men innan dess uträttade han en hel del. Skolor, utbildning för alla, infrastruktur.
Och: här är inte bilarna i samma form som på folkracen, som vi kunnat se i Grekland och södra Italien. Här har bilarna knappt några bucklor alls och biltvättar kantar vägarna runt städerna. Över huvud taget är det lite mindre skräpigt, men väldigt fattigt, så klart.



Här är det brant, men det syns ju inte... Man kan parkera
lite var som helst. Vårt hotell där uppe med tre fönster i rad.





Stenhus i varierande ålder i Gjirokastre.
De hade grävt upp "vägen" upp till hotellet.
Eljobb, förklarade vår hotellvärd.
Hotellet, Konaku, en flämtande promenad
från bilen. Det verkar som de har två
rum till uthyrning. Dörr in där till höger.




Frukostterrass utanför hotellet. Historiens vingslag...


I en av huvudbackarna satte vi oss å språkade och åt.
Kocken har släkt i Borlänge. Så klart.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar