Tunisien - en guide
Här är ännu en reseguide att läggas till de som redan finns här i högra spalten under ”Sidor”; Licata (Sicilien), Hamnar och ankarställen på Malta och Sicilien, och Istanbul. Kronologin är ju gravt haltande på en hemsida, men det här är skrivet i juni 2015, så ni vet hur relevant informationen är.
Här är ännu en reseguide att läggas till de som redan finns här i högra spalten under ”Sidor”; Licata (Sicilien), Hamnar och ankarställen på Malta och Sicilien, och Istanbul. Kronologin är ju gravt haltande på en hemsida, men det här är skrivet i juni 2015, så ni vet hur relevant informationen är.
Eftersom jag bloggar i Upsala Nya Tidning och skriver loggbok på båten blir det en jäddrans massa upprepningar om jag skulle skriva den här bloggen som en vanlig blogg. Så nu blir det nog fler såna här ”nedslag”, men säkert även en del rapporter från mer dagliga händelser. Håll till godo! Hoppas det vi varit med om kan underlätta för andra seglare.
En suveränt bra guide till Tunisien är ”Lonely Planets” bok om landet. Skaffa den. Innan ni kommer hit. På plats i Tunisien finns väldigt få bra guider i bokform att få tag på.
Politiskt läge
Länk till svenska UD:s rekommendationer. De kan ju ändras med tiden.
I Tunisien startade den ”arabiska våren” då en grönsaksförsäljare i desperation över att inte kunna försörja sig tuttade eld på sig och det blev ett folkligt uppror. 2013 kickades enväldige Ben Ali ut ur landet och en demokratisk process med allmänna val genomfördes. I år, 2015 har det hållits två val, partival där det sekulära partiet vann och presidentval där en drygt 80-årig veteran med rötter redan i landsfadern Bourgibas reformparti.
På plats i öknen där en del Star Wars-scener spelades in.
|
I och med attentatet i mars 2015 utanför Bardo-museet i Tunis verkar också den viktiga turistnäringen ha krympt. Folk vågar inte åka hit. Det är tragiskt.
Det är nämligen ett lugnt land där man uppskattar sina turister, och uppskattar också när man kan få dem att lätta på plånboken. Man behöver inte vara rädd för att bli rånad eller att tjuvar ska göra inbrott i båten, men man får naturligtvis visa normal försiktighet. Många människor är mycket fattiga här.
Att segla till Tunisien
Det kostar nästan inget att klarera in i Tunisien, en gång betalade vi nån slags stämpelavgift på max 50 kronor, en annan gång var det inget alls. Det har gått snabbt och enkelt, i Monastir och Kelibia, tull och polis har tittat runt lite i båten och frågat lite om alkohol. (Mest för att de ville ha en flaska själv. Importerad sprit är guld värd.) Men man behöver absolut inte ge nåt. En av poliserna berättade om att hans bror skulle gifta sig och undrade om vi hade några gamla festliga räddningsbloss liggande. Han fick några, men ville bara ha de små som han kunde gömma under kavajen. Man behöver inget visum.
Piren i Monastir.
|
När man klarerar ut ska man köpa sig ett solidaritetsfrimärke hos tullen eller hos nåt stort hotell för 30 dinarer (130 kr). Det gäller alla som lämnar landet, på vilket sätt som helst. Vi hörde att tunisierna får betala 60 dinarer…
Man får stanna hur länge som helst i Tunisien, bara man betalar för det. Tre månaders vistelse är gratis, sedan kostar det 20 dinarer/vecka. Det betalar man medelst någon typ av frimärken som man skaffar och klistrar in i passet och visar upp när man drar.
1 dinar, 1 TND, motsvarar idag, 9 juni 2015 4,31 SKR. Dinaren har ökat lite sedan vi kom hit förra året.
Dieseln är otroligt billig, 1,25 TND/litern, 5,5 SKR. Lätt finansierar man en tripp hit och lyft på varvet genom att tanka fullt när man åker… Det finns extra dunkar att köpa.
Hamnar/Orter vid kusten
Hamnar/Orter vid kusten
Somliga orter har vi seglat till eller kommit till med bil eller tåg.
Den genuanska fortet i Tabarka.
|
Tabarka
Hamn: Den gamla hamnen ligger väster om udden, den nya öster om udden. Den gamla kanske man kan ankra i om vindarna tillåter. Den nya har platser allra längst in, eller någonstans där man kan knö sig. Säkert finns plats om man behöver, även om det ser trångt ut, men det är väl skyddat.
Stan: Bördig och böljande natur runt orten, odlingar så långt ögat når. Hotell Mimosas låg högt och var lite slitet, men med mycket vänlig personal. Pool. Restaurang på bottenplan, många annex runt hotellet, som radhus. Modern och historisk amfiteater, spetsiga klippor vid den gamla hamnen. Genuanskt fort från 1542 på udden, praktfullt, sätter karaktär på stan. Stökigt och bedagat, i alla fall off-season. Det finns en årlig jazz-festival här, och då lever nog allt upp.
Bizerte
Hamn Jättemarina ”på g”. Tydligen ännu ej klar, i början av juni -15, men det går att ligga där, utan vatten eller el. Den blir säkert bra när den blir klar. Några båtar låg där alla redan. Gott om plats… Flera stora och kommersiella hamnar finns också.
Stan: Medina, jättematmarknad och en inne-i-stan-hamn. Ganska mysigt med fik utefter. Åt på restaurangen Le Sport Nautique vid marinan. Vita dukar, och lite för dyrt, tyckte vi.
Hotell Bizertes Resort hade ”europeisk standard” och en massa tv-kanaler. Trevligt, och en välsorterad och kolossal frukost.
Många fler och billigare hotell västerut från stan, på ”cornichen”.
Sidi Bou Said
Hamn: Svindyrt och proppfullt, enligt uppgift. Vi har inte vågat oss dit. Det är den enda marinan som fungerar nära Tunis, en exklusiv marina ligger i Gammarth, strax västerut, men den är inte klar, tydligen en massa fuffens med i projektet. Synd nog för oss som inte får plats närmare Tunis. Rykten ska dock göra gällande att en ny marina är nära fulländning närmare Tunis än Sidi Bou Said. Fan tro’t. Man kan ju alltid hoppas.
Byn: Med bil kan man köra ända upp till hotellen och torgen, men då måste man veta vilken bakväg man ska ta. Det är trångt som tusan där uppe, man promenerar, men vackert - pittoreskt som värsta Grekland! Vi bodde på urgulliga Sidi Bour Fares, lite dyrt men fint med innergård, fikonträd och trädgårdsmöbler utanför de små rummen. Marinan nedanför är dyrast i Tunisien, tror jag. För konditionen kan man promenera ner och sedan ta trapporna upp igen. Stånk.
Ja. Till slut köpte vi en matta. Milou luktar in den.
|
Matställen med inte bara tunisiska specialiteter. Pendeltåg till Tunis och Kartago. Bra ställe att bo på och turista, om man har råd. Billigare boende finns i Tunis.
Tunis
Tunis
Ingen hamn. Se Orter inland eller Sidi Bou Said.
Korbous
Ankarvikar ska finnas - har inte provat dem. Karg och bergig del av kustlinjen. Bad- och kurort av den mindre sorten. Få hotell, få restauranger. Vi fick inga handdukar på hotellet, och inget trevligt bemötande över huvud taget, så vi åkte vidare till nästa hotell. Annars ska det vara fint här med många heta källor på stränderna.
Kelibia
Hamn: En ganska stor fiskehamn med en brygga för turister. Man knör sig in, vi låg fem båtar utanpå varandra en natt, men det gick rätt bra. Väldigt skyddat. Betalade ca 50 TD för två nätter inkl el och vatten.
Snyggfika. Med atmosfär i medinan i Tunis.
|
Utanför hamnen fanns en massa smårestauranger och butiker, i hamnen en chandler som verkade ha det mesta. Även diesel fanns, flera pumpar. Dieseln i Tunisien kostar ca 0,5 euro/litern. Man kan lätt finansiera ett besök genom att tanka fullt…
Stan: Man delar taxi in till dammiga stan, för nästan inga dinarer alls, där finns massor av bankomater, Magasin General (ICA) och diverse butiker. Rätt glest mellan turisterna. Nära marinan finns jättestora och spännande borgen. Gör ett besök!
Hergla
Hamn: Liten fiskehamn, såg ut att vara grund vid entrén, men det går nog att krångla sig in. Vi har bara sett den ovanifrån, från parkeringen.
Stan: Urgulligt, rent och prydligt, små caféer på torgen och många butiker med flätade produkter av stela och hårda gräs, alfalfa? En pärla tycker alla som söker lugn och ro och turistfritt boende. Nära till Enfida flygplats också!
Port Hammamet Yasmin
Hamn: Stor välhållen marina tre km utanför stan med alla storlekar på båtar, alla bekvämligheter i lite sliten, konstruerad turistig miljö. Sjömack med både vanlig och lite finare, dyrare diesel. Bra säkerhet i marinan, passerkort ut till alla bryggor. (Trots detta förlorade vi vår el-adaptersladd där i maj -15. Tydligen någon annan yachtie som förlorat sin… Otroligt fräck stöld, mitt på dagen.) Engelsmannen Mike är allt-i-allo och lagar det som gått sönder. Kostnad 60 TD/natt inklusive allt. Det var högsäsongspris i slutet av september -14. Lite dyrare året efter…
Stan: Många restauranger och glassfik. Stränder så långt ögat når. Gigantiska hotell söderut. Få ställen att proviantera på, mitt i stora rondellen finns en ruggig affär där det finns bröd, kyckling, alkohol och konserver. Vi hittade en praktisk kärra (pirra) som vi letat länge efter i Barraksal på vägen mot Hammamet-stan. Ett spännande ställe där man finner det mesta. Staden Hammamet har en medina och ser fin ut på håll. Vi har medelst buss inte kommit närmare än ”International Culture Center” eller Dar Sebastian, ett häftigt ställe med park, vacker villa och historiska vingslag. Bl a Greta Garbo ska ha semestrat här, liksom Churchill och alla andra kändisar på 30- och 40-talen. Arkitekten Frank Lloyd-Wright tyckte att huset var det vackraste han sett.
El Kantaoui
Hamn: Ligger en halvmil utanför Sousse, en stor stad där ”allt” finns. Marinan är ganska liten, välskött, full. Området runt är rent turistinriktad, tivoli finns ett stenkast bort. Men det är rätt trevligt. Väl skyddat.
Stan: Mycket restauranger i alla prisklasser. Golfbanor precis bredvid. Långa beacher åt både norr och söder. Man får ta buss eller taxi in till Sousse för andra aktiviteter. Magasin General (med frukt, grönt och vin) och en del andra småbutiker finns dock nära marinan.
Cap Monastir
Hamn: En av de äldsta marinorna i Tunisien, inte så glamourös längre. Ganska trångt, skyddat för alla väder, nära till stan. Bra restauranger och affär (med alkoholförsäljning) vid marinan. En chandler fanns i hamnen, nu finns den bland flera i Port de Peche en bit söderut. Varv finns nära hamnen och ett stort varv i Port de Peche (för katamaraner och båtar större än 15 meter). Trevlig personal på kontoret (Le Captainerie) och nära till flygplats Habib Bourgiba. Pris ca 20 TD/natt inkl allt. Vi har skrivit årskontrakt med marinan och betalar motsvarande tusen svenska kronor i månaden inkl allt. Vår båt är 38 fot, 3,40 meter bred. Vi har också stått på varvet i hamnen och fixat botten på båten. För bara lyft, skrapning och ny bottenfärg kostar det ca 3 500 kr i svenska pengar. Man kan få det billigare i Kelibia. Men då får man ragga arbetskraft själv.
Stan: En promenad uppför backen förbi den imponerande Ribaten så är man i medinan. Monoprix (fransk ICA) ligger vid marknaden som är öppen alla dagar förutom måndag. Magasin General ligger närmare marinan, vid den stora nya moskén. Ingen direkt vacker stad, men trevlig och lagom stor. Sandstränder och klippor att kasta sig från.
Mahdia
Hamn: En stor fiskehamn där man ligger närmast Capitaineriet och småträngs. Ingen marina.
Stan: Trevlig ort med lång udde och långa vindlande gator. Känd för sina textilier, hantverk och uråldriga historia.
Orter inland
Vi har under 2014 åkt på en guidad tredagarstripp söderut, tagit tåget till Mahdia och Tunis, bilat närmare två veckor norrut/västerut, så vi har sett litegrann i alla fall. Håll till godo!
Söderöver, ökentripp
El Jem
En amfiteater, nästan lika stor som Colosseum, men bättre bevarad, byggd 300 eKr. Fästena för marmorskivorna som täckt byggnaden syntes fortfarande, liksom kapitäl och friser här och där. Mäktigt! Man kunde gå under arenan och se rummen för djur och människor som skulle fajtas där uppe. Tre våningars sittplatser.
Mahares
Kryddmarknad, korgar, hattar, köpte palmstråhatt för sju dinarer - mycket billigt.
Matmata
Här bor troglodyter i grottor i marken, har man sett Stjärnornas krig vet man. Mycket vacker, kuperad miljö med grotthotell (Marhala) och grottrestauranger. Flera familje-gårdar med rum i flera våningar fanns att hälsa på. Vävrum, mala mjöl-rum, sovrum, honungs- och oljerum osv.
Douz
Stor anläggning med kameler, hästar och fyrhjulingar man kunde hyra in sig på för en tripp ut i öknen. Douz kallas för Dörren till öknen. Sov på hotell Touareg, säng, skrivbord och allt av betong. Trevlig pool. Hann före ryssinvasionen till middagen…
Douz, morgonmarknad. Pelle provar skor. |
Chott El Jerid
Saltslätten. Flerfärgade avlagringar, vatten, hägringar, verkade pågå i evighet. En del skjul med försäljning här och där.
Tozeur
Fin stad berömd för sitt gula tegel som tillverkas här. Spännande medina, med många efterhängsna ”guider”. Köpte väldigt fin palmkorg i mindre storlek. Prutning i den högre skolan. Flera stora vattentorn låg utanför staden där det sprutade hett färskvatten ur marken. Tillgodoser växthus i trakten. Oväntat och lite bisarrt ställe.
Nefta
Jättegigantisk oas med djup grop (Corbeille: korg) där det finns en oval sjö längst ner. Åkte häst och vagn igenom en del av oasen. Mirakulöst frodigt. Familjerna i stan har varsin plätt där de kan odla saker. Bodde på hotell på en höjd över staden. Pool, väldigt hungriga ryssar även här. Men de lämnade hälften…
Star Wars-location
Mellan Nefta och Tozeur finns en väg norrut som leder till ett av ställena där Star Wars spelades in på sjuttiotalet. Kulisserna står kvar och där finns dromedarer, folk med ökenrävar och annat turisttillvänt. Vi tittade på solnedgången och åkte hem på en väg som delvis täcktes av sanddyner här och där.
Chebika
Oas med vattenfall och läge till bad. En djup ravin i kanten av bergskedjan man ser när man åker över saltslätten. Mycket spektakulärt! Byn flyttades efter en översvämning (!!!) på 60-talet. Den gamla byns alla hus ligger kvar uppe på berget.
Tamerza
Också en by som flyttades efter översvämningen, den gamla byn står kvar.
Mides
En gigantisk ravin. Spektakulärt.
Metlaoui
Här finns ”den röda ödlan”, Le Lizard Rouge, kungens röda tåg som tuffar in i ännu en spektakulär ravin. Tåget är rena klenoden, i original från förra sekelskiftet. Vid slutstationen kan man se brytningen av fosfat, stora fyndigheter, svarta massor uppe i dagern.
Kairouan
En mycket helig stad med en stor moské bara för muslimer. Stad berömd för sina mattor.
Norröver, hyrbil
Nabeul
Utgrävning av uråldriga orten Neapolis söder om stan, en stor garum-fabrik (sevärt!) och flera lämningar av boningshus med mosaiker, badkar och innergårdar. Bodde på ”Les Jasmines” som var en parkanläggning med många längor med rum, pub, reception och allt. Väldigt trevligt. Bra restauranger ett stenkast bort, liksom utgrävningarna.
Inne i Nabeul finns ett fint litet museum värt ett besök. Lejondamen är vacker att beskåda.
Kerkouane
En punisk stad som övergavs 400 fKr. Håll ögonen öppna för skylten till höger. Vi missade den och fick åka tillbaka - länge. Ett stort område med massor av lämningar av hus, tjocka stadsmurar, gator, torn och framför allt - badkar! Sittbadkar var tydligen ett måste i varje välsorterat puniskt hem. Gjutna i någon slags rödaktig cement. Häftigt! Museet gick inte heller av för hackor - SNYGGT!
Hammam Lif
En ort man inte stannar i om man inte behöver, på väg in till Tunis. Vi letade efter hotell efter debaclet i Korbous och när vi såg neonskylten ”Hotell Stockholm” svängde vi naturligtvis in! De var lika förvånade som vi att vi knackade på. Rummen var ostädade och personalen mer som vaktmästare. Ägaren, som bott länge i Sverige, dök upp och hjälpte oss att hitta nånstans att äta och var väldigt snäll.
Kartago
Ett jätteområde som tar flera dagar att beta av. Museet längst upp på kullen, med ruiner runt omkring från alla tidsåldrar. Lite puniska ruiner också. Romarna jämnade stället med marken, och saltade på. Antonius bad (byggt av romarna och inte utplånat) var gigantiskt och imponerande nere vid vattnet, den gamla hamnen fanns det fortfarande några lämningar av, och mycket mer som vi inte orkade kolla på.
Tunis
Här bodde vi på stora Habib-Bourgiba-avenyn, nytt och ”fräscht” på hotell Carlton, och inte dyrt. Runt hörnet fanns supergoda restaurangen Andalous med alko-rättigheter. Stökigt och hjärtligt. Vi besökte fantastiska Bardo-museet, där både innehållet och huset var super! I Medinan lyckades vi pricka in fiket Cafe M’Rabet som var rena drömmen. Takservering om man lyckades slita sig från innerrummet. Medinan hade många kul prång och smågator, man kan inte gå fort, det är trångt och mycket att ”ta in”. Vi köpte en vacker liten palmstråkorg igen. Den här gången med färgade strån här och där. Affären Ed-Dar var också sensationell i alla prylar överallt. Det är ett gammalt tunisiskt hem som fyllts med grejer, alla till salu så klart, massor av mattor och annat spännande. Man vill flytta in. För en gångs skulle köpte vi en matta.
Sjön Ichkeul
En grund fågelsjö, ett världsnaturarv, lite krokigt att ta sig, men det gick. Parkvakten var en sverige-fan. Hans fågelbok var författad av en svensk! På en udde i sjön promenerar man upp till ett museum och kollar på utsikten bland alla träd. Frodigt och grönt. Medtag dryck och mat! Här fanns inget att handla, men det är vackert, och det finns många promenadstigar, så det är mer läge för ryggsäck och vandrarkängor än flipflops och bikini. Runt sjön ska finnas vattenbufflar och alla tänkbara flyttfåglar liksom små rovdjur.
Ain Draham
Fjällkänning på den krokiga vägen upp, svalt och oerhört frodigt, massor av korkek, fåglar, handlade röda knottriga ”skogsjordgubbar” av grabbar efter vägen. Gott. Valde den ”övre” vägen genom orten, parkerade vid posten och promenerade nerför många trappsteg, gick till vänster och där låg ett kooperativ där damer väver mattor. De var blyga men sålde gärna, och vi köpte gärna, utan mellanhänder känns det bättre. Vi kånkade en jättebunt tillbaka upp till bilen och var nöjda.
El Kef
”Klippan” på arabiska. Krånglade oss hela vägen in till Hotel Venus, och fick ett lite loppigt men billigt rum. Fördelen är att man är inne i stan, man kan promenera. Stadsmuren syntes om man tittade ut genom fönstret. Den enda restaurangen med alkohol hade samma namn och ägare som hotellet. Gott och trevligt i alla fall. Högt upp i stan fanns kasbahn, torg och ett trevligt fik. Mötte glada och fnittriga unga studenter som alla skulle bli gymnastiklärare, fick vi veta. Groupie-bilder! Flera högskolor finns i stan, tydligen. Stökig stad, kaos i trafiken, men det går att köra ändå. Museet var stort och detaljrikt, riktigt bra.
Hammam Mellegue
Ett äkta romerskt bad, som används i original fortfarande. I slutet av vägen, men många besökare ändå, bara lokala människor fyllde poolen, närmast i mörker, och med bara några decimeters vattenstånd. Alla satt uppradade med ryggarna mot poolens väggar. Men vattnet var varmt i alla fall. Det blev bara ett snabbt besök. Har hört att andra gånger är det mer vatten och mindre folk. Spännande natur runt omkring.
Dougga
Fint turistcentrum vid nedre ingången, restaurang, toa, allt. Området ligger med utsikt söderut, det är jättestort och kräver tid. Flera imponerande tempel längst upp, cisterner, amfiteatrar, begravningsplatser, akvedukt, bad, otroligt mycket att se. En guide är nog värd pengarna. Vi irrade runt länge. Mycket spännande. En av Tunisiens största sevärdheter.
Att bo i Tunisien
Kommunikationer: Att åka buss, taxi, tåg och louage (minibuss) är väldigt billigt. Be om ”taxameter” i taxin och byt taxi om föraren har en annan idé. Vi betalade 12 TND för att åka ca två mil mellan Sousse och Monastir Marina. Including tips!
Telefon-internet: Ett SIM-kort är billigt, och det är billigt att ringa. Väl värt en investering om man ska stanna ett tag. Internet funkar bra med en ”clé”, en sticka. Man kan köpa gigabyte överallt, företagen heter Orange och Ooredoo och kanske nåt annat. 10 gig kostar ca 25-30 TND.
Den ofattbara vattenfontänen i öknen. |
Shopping: De inhemska varorna är billiga, de importerade dyra. Man försöker tillverka det mesta inom Tunisien, med varierande kvalitet.
Mat: Frukt och grönt är billigt, det importerade dyrt. Nötkött, kyckling och kalkon och all slags fisk saluförs. Fläsk bara på väldigt speciella ställen, men det finns. Kalkonen är faktiskt mycket god, och billigare än kyckling. Alkohol säljs i en av matkedjorna, Magasin General, förutom på fredagar, då man är lite extra religiös. Vinet är bra, ölen ok. Dyrare än i Italien, billigare än i Sverige.
Försäljare vid turistiga ställen, såsom medior, kan vara väldigt påflugna. Vi brukar ömsom låtsas som att vi inte hör eller säga nej tack. Vad man kan passa på att köpa är väl skinnväskor, det finns många, och ganska roliga, väskor. Men pruta! Ett måste. Tunna badhanddukar, för hammam, kan användas till allt möjligt och är snygga med fransar. Olivtvålar, arganolja, olivolja (exporteras till Italien) är annat som är överkomligt. Vi uppskattar också kryddor, palmbladsväskor/hattar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar