Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

söndag 31 mars 2013

Mars, mars måne

Fina bröd i vår nya ugn!
Fjällvy uppe på högplatån vid Elmali norr om Finike.
Vinterpromenad utefter en av floderna som mynnar  i Finike.
Hund före....
...och efter.
Hund bland röda anemoner på rastplats vid liten sjö.
Färsk vanilj från den lilla ön Reunion utanför Madagaskar!
Hörde stormen vina, men det var minaretsångaren som utbrast i påminnelser om bön...
Idag har det varit dåligt väder, blåsigt och regnigt. Det var ett tag sedan sist! Soligt och lagom varmt har det varit sedan jag kom tillbaka från Sverige i slutet av februari.
Sedan har vi dragit ledningar till ankarspel för att fixa remote control för upp- och nedsänkning av ankaret. Dessutom har däcket tvättats och akterdäck oljats för första gången. Få se om det var bra eller dåligt. Smusigt var det i alla fall. En del lera och grus samlas i hörnen, liksom.
Fler nyheter är hela jäddrans biminin, vintersidor med stora fönster på akterdäck, solsidor där också, plus en slags sprayhood vid mesanmasten så det inte ska skvätta ner oss vid lite vågor. Vi skaffade också tak över nästan hela resten av båten, och solsidor till det också. Solsidorna är liksom grovt nät som släpper igenom vind, men ger skugga. Känns oerhört bra att ha fått fixat. Nu är det slut med fladdrande och bortblåsta sjalar och klädnypsmontering på en oändligt kreativa sätt...
Kapellmäster måste få reklam också: Otroligt bra och välgjort jobb! Massor av fiffiga och bra detaljer, inget lämnat åt slumpen. Vi känner oss mycket nöjda med att ha väntat med att få kapellen gjorda tills vi kom hit. Vi hade tur som övervintrade just här, väl värt den rejäla peng Suleiman tog för jobbet...
Vi har åkt till Antalya på konsert! En av de redobogna yachtisarna i marinan arrangerar bussturer med inkluderad konsertbiljett till symfonikerna i Antalyas konserter. Ikväll blir det tredje gången vi åker dit och upplever det nya fenomenet "klassisk konsert". Jojo. När fan blir gammal blir han rellischös. I alla fall Pelle. Jag har väl aldrig varit skeptisk till klassisk musik, har faktiskt haft några skivor också, medan ju Pelle är skeptisk till all musik. Utom Hep Stars. Men han gillar också konserterna och har inte somnat till någon! Nu får jag säkert redigera bort lite av ovanstående när Pelle ska korrläsa, men so what!
Pelle diskar igen! Men det är bara för att han undviker det stora jobbet att koppla in det nya ankarspelssladdarna. Tror jag. Vi har ju pysslat lite nu inför den nya säsongen, tvättat och grejat. Monterat däcksbelysning, led, i masterna så det ser ut som vi är en båt i rymden, alldeles blått och kallt ljus. Men ljus i alla fall. Bättre än mörker.
Mesanseglet är kortat lite, och genuan är lagad. Solskyddet fick sig en remsa urriven i vindarna norr om Kos i somras. Förhoppningsvis ska vi kunna använda mesan i år, trots den större biminin. Kanske bör vi fixa till lite lazy-jacks så vi kan ta ner mesanen lite händigt. Vi har köpt nya skot, men de ska ju fixas till med (splitsas) nya fina fasta öglor, så vi måste nog gå en kurs i det eller få hjälp av nån händig med rätt verktyg...
Vad annat? Jo! En ny spis! Av märket Smev, aldrig hört förr, men tydligen internationellt gångbart. Den har en lampa inuti, grill inuti, termostat (inuti) och tre brännare uppepå. Den fungerar! Och bröd och kakor och potatis blir INTE brända i botten trots att värmen kommer underifrån, fast nu mer bakifrån/underifrån. Det är som en saga! Stor nöjdhetsfaktor.
Annat nytt (tråkigt) är nya batterier, av typen AGM, underhållsfria, "superduperbatterier". Ett extra, i stället för det överdimensionerade startbatteri vi hade förut. Nu har vi ett litet startbatteri i stället och stora för drift. Logiskt, liksom.
Vi har kommit fram till att radarn inte fungerar alls. Vår specielle radarspecialist Runo (Blom) har tagit sig en ordentlig titt både på radarskärmen och manualen till densamma och sagt: Nä. Fungerar inte. Kablaget är det tydligen inga problem med, men felsökning pågår. Skulle tro att framtiden kokar ihop till "Köp nytt". Fast senare. Nu har vi köpt så mycket dyra grejor så det får vara nog!
På söndag är det "jumble sale" i marinans Porthole, då kanske vi kan kränga lite gamla grejor och få ihop till lite nytt. Vi vill bli av med vår oanvända blyade ankarlina och vårt CQR-ankare. Hittills har ingen velat ha grejorna, tyvärr.
CQR har tyvärr lite dåligt rykte, något vi inte låtsas om just nu, som säljare.
Fler uppdateringar i båten: Elektrisk magnetventil för att stänga av gasolen ute vid flaskan. Så man kan knäppa av gasolen inne i köket i stället för att springa ut. Större och fler lampor i köket. Kommer inte på nåt mer just nu, men helt navelskådande har vi inte varit i vinter.
Finike har varit superbra att bo i. Nära till det mesta, billigt, varmt, lite mer regn än vanligt. Många åskväder i höstas, ett rätt intensivt socialt liv med svenskar och engelsmän - om man vill. Promenader, yoga och qi gong - som jag startat - i Porthole. Quizkvällarna har varit kaosartade - alla har mer rätt än den som satt ihop frågorna, och pubkvällarna har också varit kompetitiva eftersom det kastas dart i olika former.
Nu funderar vi på nästa vinters hamn - kanske blir det Sicilien. Måste man bestämma sig, förresten?







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar