Ankar.

Ankar.
Algarvekusten i Portugal och Lagos gör ingen besviken, fast det är off-season.

torsdag 16 december 2010

Vinter i Uppsala

Ja, nu är det vinter ordentligt... Lite väl tidigt, tycker vi som inte tagit upp båten utan ser den ordentligt infrusen i Fyrisån. Man hade ju tänkt sig en mild och kort vinter, men inte, då. Lång och kall har den varit så här långt.


Men värmarna puttrar på så fint i kabyssen, trots minusgrader, så det ska nog funka. Träffade en annan infrusen seglare i Fyrisån igår, faktiskt. Han brukade låta båten ligga i på vintrarna och verkade inte ha överdrivet med ångest för det. Hade rundat Island förra sommaren, och upplevt skotska västkusten något annat år. Strongt!

Igår verkade de nya rostfria tankarna vara klara hos svetsfirman. Jippii! Snart kanske båten kan se ut som en bostad inuti igen... Nu är det som ett enda hål fullt av slangar och mekaniska metalldelar... Milou vägrar röra sig ur fläcken när vi är där, sitter och darrar i ett hörn, bara.
Vi håller tummarna för att det ska gå lättare att få i tankarna än det var att få ut dem.

Septi-tanken ska också få sig en översyn, eftersom vi ska tillverka ett utsug på däck för toa-eländet. Det behövs till exempel ett större ventilationsrör. Sedan ska tanken monteras tillbaka, bredvid dieseltanken.

Det känns verkligen som jultider, vi har shoppat nya flytvästar med ordentliga grenband och hakar för säkerhet på däck. Dessutom har vi investerat i drömmen: Magma-grill! En gasolgrill som monteras på kanten på båten och som fungerar som grill/stekplatta. Ska kopplas till gasoltuben. Såg en schweizisk långseglare som hade en sådan i Öregrund i somras. Den var kolsvart. Nya grillar är rostfria, blanka och tjusiga! Ska bli kul att testa grilligheten! Bar-B-Q, heter det väl på internationellt språk.

Båten är dekorerad med lite jul-ljus också, en girlang upp i masten så vi ser att strömmen är på... Den syns ända från Islandsbron, minsann.

Vi träffar vår avseglargrupp en gång i månaden, det börjar bli väldigt trevligt nu när vi lärt känna varandra lite mer. På något sätt kommer vi ALLTID in på SSB-kommunikation, antenner, satellittelefoner och annat elektroniskt, för att inte nämna GRIB-filer! Något som tydligen sysselsätter många inför avseglingen. Vi känner oss lite amatörmässiga. Vi ska ju inte ut på några oceaner. Än. I alla fall. Vi vill hellre prata magma-grill...

Var på ett seminarium med Linda Lindenau och Jonas Ekblad på ABF-huset i Stockholm. Väldigt inspirerande om kanaler. Jonas visade Göta kanal, och så bestämde vi oss för att också pröva. Slussarna i Trollhättan bara MÅSTE vi pröva! Han har skrivit bra böcker "Gastens hemliga handbok", "Båtmanövrering" bland annat. Ska lägga upp lite tips om böcker, vi har ju läst GANSKA mycket sedan vi började leka med tanken på att åka. Lindas "Ta rodret, kvinna", var toppenbra, och rejält upprörande när hon berättade vilka mottaganden/reaktioner hon fått som kvinnlig kapten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar